MOHD PRASAD

Memilih Akauntan Dengan Bijak

Memilih Akauntan Dengan Bijak

Sepanjang pengalaman saya sebagai konsultan, saya telah menemui banyak kes klien PKS yang mempunyai hubungan buruk dengan akauntan mereka. Ada pelbagai sebab hubungan tersebut terjejas, tetapi semuanya berpunca diatas kegagalan ketika memilih akauntan.

 

Artikel ini akan memberi tumpuan kepada PKS yang bergantung kepada akauntan luar, berbanding dengan syarikat besar yang mempunyai keupayaan untuk melantik akauntan dalaman (inhouse). Walau bagaimanapun, beberapa perkara dalam artikel ini akan berguna untuk pelbagai saiz perniagaan.

 

Seminggu yang lepas, saya mejadi konsultan kepada sebuah syarikat PKS yang telah menunda pemfailan akaun sejak tahun 2014 dan kini di dalam proses tuntutan undang-undang di antara syarikat tersebut dan akauntannya. Seminggu sebelum itu, saya membantu pelanggan yang berhadapan dengan berbilang pembayaran tertunggak dan penalti cukai yang besar disebabkan akauntan yang tidak cekap dan bertanggungjawab.

 

Perkhidmatan akauntan yang baik boleh menjadi suatu aset yang tidak ternilai bagi sebuah syarikat PKS. Seorang akauntan yang mahir akan membantu anda menavigasi puluhan malah ratusan dokumentasi akaun, undang-undang cukai, dan memberikan nasihat kewangan yang anda perlukan untuk mengembangkan perniagaan anda.

 

Di Malaysia, di kalangan PKS, seorang akauntan hanya dipanggil sekali setahun, malangnya, untuk pemfailan laporan akaun tahunan. Tetapi pada hakikatnya, akauntan juga boleh membantu sepanjang operasi perniagaan. Mereka boleh membantu anda membuat keputusan sama ada untuk membeli atau menyewa premis anda, cara terbaik mengaturkan saham syarikat dan pemberian insentif kepada pekerja anda, penstrukturan semula liabiliti, dan pelbagai isu lain yang mempengaruhi perniagaan anda.

 

Terdapat dua jenis akauntan: Certified Professional Accountant (CPA) dan Akauntan Bertauliah (CA). Kedua-duanya berkelayakan dari universiti, yang mewajibkan mereka menjalankan penyelidikan dan lulus peperiksaan untuk diterima. Perbezaannya adalah bahawa mereka ditadbir oleh badan-badan perakaunan yang berasingan.

 

Kaedah utama memilih akauntan ialah dengan bercakap dengan rakan, kenalan dan rakan perniagaan anda. Minta cadangan dari mereka dan profesional-profesional di dalam bidang-bidang yang sama dan juga berbeza. Akauntan yang tidak mengendalikan jenis perniagaan anda juga boleh mengesyorkan akauntan yang sesuai atau sekurang-kurangnya, membantu anda di dalam membuat keputusan.

 

Semasa anda bercakap dengan rakan dan rakan perniagaan, yang terbaik adalah untuk mengetahui sama ada akauntan mereka menghubungi mereka sepanjang tahun, bukan hanya pada waktu tutup atau tempoh cukai. Juga, tanya apakah akauntan mereka memberi nasihat proaktif, cadangan dan jika mereka mendapat nilai maksima dari firma perakaunan tersebut. Ia pasti akan membantu jika anda juga boleh mengukur sama ada syarikat perakaunan mereka mempunyai sikap berfikir ke hadapan dan perkhidmatan yang konsisten dan boleh dipercayai.

 

Setelah anda memperolehi beberapa cadangan, sebelum anda melantik akauntan tersebut, anda mesti berbincang dengan akauntan tersebut. Dalam perbualan anda, anda harus mengukur pengalaman, pengetahuan, pemahaman beliau mengenai perniagaan anda dan entiti apa yang perlu difokuskan untuk mengembangkan perniagaan anda.

 

Berikut adalah beberapa soalan untuk menilai akauntan berpotensi anda:

 

Pengalaman
1. Berapa lama anda berada di dalam amalan ini?
2. Berapa banyak perniagaan seperti saya telah anda uruskan?
3. Apakah jenis kerja-kerja yang anda lakukan untuk perniagaan tersebut?
4. Adakah anda pakar dalam mana-mana bidang perakaunan?

 

Bayaran
1. Adakah anda mengenakan bayaran untuk perundingan awal?
2. Bagaimana anda mengenakan bayaran untuk kerja anda?
3. Bilakah saya perlu bayar?
4. Adakah anda mengenakan caj untuk perundingan telefon?

 

Perkhidmatan
1. Berapa kerap anda akan memberitahu saya tentang kemajuan kerja saya?
2. Adakah anda akan berunding dengan saya mengenai apa yang saya mahu lakukan?
3. Apakah dasar anda tentang panggilan balik? Berapa lama?

 

Sistem sokongan
1. Adakah anda mempunyai lokasi pejabat lain?
2. Berapa banyak kerja yang anda lakukan sendiri?
3. Siapa yang anda akan mewakilkan?

Ini bukan soalan yang lengkap untuk menilai seseorang akauntan, tetapi ia dapat membantu anda untuk membuat keputusan yang cukup baik. Perkara utama yang perlu diingati adalah nilai yang akan diterima oleh perniagaan anda dari perkhidmatan ini.

 

Pilih akauntan anda dengan bijak.

SHARE THIS POST

Facebook
Twitter
LinkedIn