MOHD PRASAD

Meningkatkan Pendapatan Bahgn 1

Meningkatkan Pendapatan Bahgn 1

Sekian lama usahawan mencari rezeki, bekerja siang dan malam tanpa mengenal penat dan lelah. Setelah beberapa ketika, kita lihat pendapatan kita meningkat, tetapi kita masih tidak mencapai matlamat kita atau kita masih dibelenggu kesibukan. Timbul persoalan dibenak hati samada kita berkerja untuk duit atau duit yang bekerja untuk kita.

 

Kebanyakan usahawan terperangkap di dalam slogan “Work hard for the Money”. Sebenarnya, slogan tersebut tidak lengkap. Slogan yang lengkap adalah “Work hard for the Money, then let the money work for you” (Berusaha untuk menjana pendapatan, kemudian biarkan duit tersebut menjana pendapatan kamu). Di sinilah timbulnya keperluan untuk seorang penasihat kewangan.

 

Ramai yang masih keliru berkenaan peranan seorang penasihat kewangan. Secara mudah, Penasihat Kewangan (Financial Advisor) akan mengenalpasti keperluan dan matlamat kewangan seorang usahawan, dan menghasilkan sebuah pelan kewangan yang akan usahawan gunapakai bagi mencapai matlamat dan obkjektif kewangan tadi.

 

Penasihat Kewangan akan memberikan khidmat nasihat dari segi pengurusan pelaburan, portfolio pelaburan yang sesuai bagi usahawan tersebut, pelan persaraan, insurans yang selayaknya dan pelbagai lagi produk dan perkhidmatan yang akan membantu usahawan mencapai matlamat kewangan mereka.

 

Sepanjang pengalaman saya terlibat di dalam bidang pembangunan usahawan, ketiadaan pelan pengurusan kewangan ini menyebabkan usahawan tidak mampu menyesuaikan diri kepada faktor luaran seperti ekonomi dan anjakan sosial. Hasilnya, apabila perniagaan merudum, status kewangan peribadi usahawan juga turut merudum. Dibelenggu masalah perniagaan, ditambah pula dengan masalah kewangan peribadi untuk menyara keluarga.

 

Sehubungan itu, saya sentiasa menasihati usahawan agar mendapatkan khidmat nasihat Penasihat Kewangan bagi memastikan kelangsungan pendapatan bagi usahawan tersebut.

 

Di dalam artikel seterusnya, kita akan membincangkan cara-cara memilih Penasihat Kewangan.

SHARE THIS POST

Facebook
Twitter
LinkedIn